Lågaffektivt bemötande

Lågaffektivt Bemötande, LAB, är ett förhållningssätt till barn och framför allt känslostarka barn, som utvecklats av psykologen Bo Heljskov. Heljskov utgår ifrån att barn som kan uppföra sig väl gör det, och att barn gör det mest begripliga i varje situation. Den som har makt att kunna påverka situationen är vi vuxna, och han uppmanar oss att ta det ansvaret genom att se över vad vi erbjuder för miljö, och inte ställa högre krav på barnet än vad det klarar av. Mutor, hot och krav kommer inte att fungera i längden. Barn lär sig på att lyckas, men inte på att misslyckas.

En annan utgångspunkt är medvetenheten att känslor smittar, och att vi kan smitta och röra upp varandra med arga och sura – eller ledsna – känslor. För att bryta den cirkeln behöver man lära sig behålla lugn och självkontroll även i hetsiga situationer. Att behålla och sprida sitt lugn, kan lugna ned en stressad och upprörd person. Försök fortsätta vara arg på någon som sitter lugnt och lyssnar.

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s