Mindfulness

Medveten närvaro kan vara bra i situationer där känslor tar överhanden, och det går väldigt snabbt, tex i ett familjegräl eller om man blir påmind om något man är rädd för. Ofta går det så fort att man i stunden inte riktigt är medveten vad som hände egentligen. Vid tex depression och ångest är det också viktigt att medvetet kunna styra om uppmärksamhet och tankar på något annat än vad man brukar göra, och på så sätt hamna i en annan sinnesstämning. Vanliga Mindfulness-övningar är ett sätt att träna på detta i ett lugnt sammanhang – för att kunna ta till färdigheten om tex besvärliga tankar och känslor slår till. Vid ihållande hög stress och oro är Mindfulness ett sätt att lugna ned kroppen, och hamna i ett mera avslappnat läge. Idag finns mängder med vetenskapliga studier som slagit fast effekten av Mindfulness och meditation som ett effektivt verktyg mot tex ångest och återfallsrisk i depression. Man vet idag att hjärnan är plastisk, alltså kan bygga om och bygga till nervbanor och hjärnceller utefter att vi lär oss nya saker och använder hjärnan på ett annat sätt än tidigare. Men det är svårt att ändra gamla vanor – då behöver vi medvetenheten, för att återföra oss tillbaka på det nya spåret.

Tillbaka

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s